Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Асаблівасці беларускай кухні

Дата: 1 апреля 2020 в 12:58, Обновлено 29 июля 2020 в 13:06
Автор: Дорына Я. І.

Асаблівасці нацыянальнай кухні Беларусі

Характэрныя рысы вылучаюць беларускую кухню сярод кулінарных традыцый іншых краін, надаюць ёй каларыт і зачараванне.

Да прыкладу, беларуская кухня адрозніваецца даволі складанай і працяглай апрацоўкай прадуктаў. Тушэнне, запяканне, варэнне, бланшыраванне, смажанне- гэтыя прыёмы могуць чаргавацца ў адным рэцэпце.

У многіх нацыянальных стравах выкарыстоўваюцца розныя віды мукі - аўсяная, грачаная, гарохавая, жытняя, іх сумесі.

Прычым мука - не толькі асноўны інгрэдыент (аладкі Перапеча, спецыфічныя беларускія бліны з некалькіх відаў мукі, гарохавыя аладкі і г.д.), але і дадатак-загушчальнік ( "закалота" для супаў). Цеста ў Беларусі спрадвеку замешвалі без дрожжаў.

У рэцэптах беларускай кухні - велізарная колькасць разнастайных страў з гародніны. Многія з іх, нягледзячы на ​​славянскую аснову, унікальныя.

Напрыклад, суп жур (посны, малочны або мясны) на аснове аўсянага адвара, , Морква (суп з морквы), грыжанка (суп з бручкі), гарбузок (суп з гарбуза) ...

Асаблівы гонар нацыянальнай кухні - традыцыйны беларускі хлеб, які выпякаецца з жытняй мукі без дрожжаў, на спецыяльна вырашчанай заквасцы. Для здаровага харчавання гэта вельмі карысны прадукт.

Беларускі хлеб па вазе больш цяжкі, з прыемнай смакавай "кіслінкай". У старадаўніх рэцэптах выкарыстоўваюцца розныя дабаўкі: кмен, ільняное насенне, семкі. Сам хлеб нярэдка выпякаўся на "падушцы" з лісця бярозы, дуба.

Беларуская кухня сёння

Сучасная кухня Беларусі па-свойму эклектычная. У ёй захоўваюцца і адраджаюцца старадаўнія нацыянальныя рэцэпты і становяцца папулярнымі стравы з розных краін свету.

Сёння рэстараны прапаноўваюць ссучасныя інтэрпрэтацыі беларускіх страў, дзе ўвасабляюцца арыгінальныя ідэі шэф-кухараў і прынцыпы высокай кухні з улікам разнастайнасці прадуктаў, змены сезонаў і г.д. Вы напэўна ацаніце выдатны густ такіх страў, як:

 Белыя грыбы, марынаваныя па-хатняму, з раслінным алеем, цёплай бульбай, пшанічнымі грэнкамі і зялёным лукам

 Жур з яйкам, вэнджанінай і смятанай

 Грачанік са сметанкова-цыбульным соусам

Дранікі са сметанкова-яблычным соусам

 Верашчака з грэчанымі блінамі

 Печыва са свінога кумпяка

У ХХ стагоддзі - у савецкі час - у харчаванне беларусаў прыйшлі рэцэпты і кулінарныя традыцыі іншых нацыянальнасцяў: руская, украінская, каўказская, сярэднеазіяцкая кухні. У меню рэстаранаў і сталовых таго часу з'явілася шмат заходнееўрапейскіх страў з мяса.

Галоўнымі зменамі, якія адбыліся ў беларускай кухні на працягу ХХ стагоддзя, сталі:

шырокае распаўсюджванне пшанічнай мукі і страў з яе (многія стагоддзя беларусы выкарыстоўвалі пераважна жытнюю муку),

 з'яўленне салаты.

Сёння ў рэстаранных меню вы знойдзеце  і беларускую, і розныя еўрапейскія, ўсходнія кухні, сучасныя накірункі кулінарыі (wellness, ф'южэн).

Але прыехаўшы ў Беларусь, абавязкова спрабуйце нацыянальную кухню - стравы, якія толькі тут могуць быць па-сапраўднаму беларускімі.

Вы даведаецеся, наколькі беларуская кухня смачная, цікавая, а часам зусім эксклюзіўная і непрадказальная!

Беларускія дэсерты

З даўніх часоў галоўным салодкім дэсертам для беларусаў быў мёд. Таксама рыхтавалі  саладуху (кісель з ягад, мукі, цукру і мёду), печаныя яблыкі.

Сярод знакамітых рэцэптаў - салодкія бліны з тварогавай мачанкай, груша па-радзівілаўскіх.

Сёння найбольш папулярныя дэсерты:

• марозіва, узбітыя сліўкі

• пірожныя

• садавіна і ягады (яблыкі, грушы, чарніца, журавіны, клубніцы)

Дранікі

                              Ñ„ото

Напэўна, гэта самая папулярная беларуская ежа. І сапраўды, блінцы з цёртай бульбы настолькі пышныя на смак, што наўрад ці ёсць чалавек, які іх не любіць. Як правіла, беларусы ядуць дранікі са смятанай або запякаюць у збанках з падлівай і мясам.

Кулеш

<pre data-fulltext="" data-placeholder="Перевод" dir="ltr" id="tw-target-text"> Кулага Мы дабраліся і да беларускага дэсерту. Гэта салодкая страва з свежых ягад, якая рыхтуецца вельмі проста: свежыя ягады (чарніцу, брусніцы, каліну, рабіну, маліну) ставяць на агонь, калі ягады разварацца, дадаюць пшанічную муку, разведзеную ў невялікай колькасці вады, а таксама дадаюць мёд або цукар. Змешваюць і вараць на слабым агні, пакуль страва не набудзе кансістэнцыю кісялю. Падаваць лепш за ўсё з блінамі, белым хлебам і малаком.</pre>

Наліснікі

                        Ñ„ото

Гэта прэтэндэнт на нацыянальны беларускі фаст-фуд. Палескія наліснікі - блінцы, начыненыя тварагом або сырам, загорнутыя ў трубачку або складзеныя ў чатыры разы. Інгрыдыенты: мука, ​​малако, сметанковае масла, тварог, сыр. Працэс падрыхтоўкі: муку змяшаць са свежым малаком да рэдкага цеста. На патэльні сасмажыць тонкія бліны. Начыніць бліны тварагом або сырам, загарнуць у трубачку або скласці ў чатыры разы. Зверху блін нашмараваць сметанковым алеем і абсмажыць на патэльні. Абсмаленыя бліны скласці ў гаршчок, дадаць масла ці смятану і тушыць у духавой пячы.
Сбіцень
Сбіцень - халодны напой. Ён вельмі карысны, добра здавальняе смагу і ён, вядома, вельмі смачны. Пры гэтым трэба адзначыць, што рэцэптаў сбіценя надзвычай шмат. Зараз ён выклікае асацыяцыі з ахаладжальнымі напоямі, але традыцыйны збіцень ужываўся вельмі гарачым. Вось класічны рэцэпт.

                                      Сбитень

Інгрэдыенты: вада, мёд, мушкатовы арэх, гваздзік, лаўровы ліст.

Працэс падрыхтоўкі: закіпяціць ваду, змешаную з мёдам (можна з цукрам або патакай), кінуць туды лаўровы ліст, гваздзіку, цёрты мушкатовы арэх, іншыя прыправы па гусце. Варта ўжываць гарачым.

Клёцкі бульбяныя беларускія

             Изображение

Бярэм: бульба - 8-10 шт. сярэдняга памеру, яйка, цыбуліна - 1 буйная, мука - 3-4 ст.л., соль, марля.  Робім: бульбу, як у выпадку з дранікамі і бабкай, шаруем  самай дробнай таркай. На гэтай жа тарцы шаруем цыбуліну. Змяшаць лук з бульбай і адціснуць праз марлю. Адціскаем сок бульбяны ў міску абавязкова, ён нам яшчэ спатрэбіцца. У яе разбіваем яйка, дадаем соль. З міскі з бульбяным сокам зліваем сок і выяўляем на дне тонкі пласт бледна-ружовай застылай масы. Гэта крухмал. Яго мы вяртаем да бульбы. Дадаем муку. Нам трэба атрымаць мяккае цеста, каб скруціць з яго шарыкі. Перад фарміраваннем клёцак пастаўце на агонь вялікую рондаль, напалову запоўненую вадой. Шарыкі лёгка скочваюцца ў далонях. Атрыманыя шарыкі ўкладваем на прысыпаны мукой паднос. Калі вада закіпіць, солім яе.  Акуратна па адной апускаем клёцкі ў ваду і варым да гатоўнасці.  Падаваць клёцкі гарачымі са смятанай.

Смачна есці!

Спасылка на крыніцу: http://www.belarus.by/ru/about-belarus/cuisine

<font color="#111111" face="Times New Roman, serif">Падрыхтаваў:</font>

<font color="#111111" face="Times New Roman, serif">Загадчык                 Дорына Я.І.</font>

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.